Viss par breketēm un zobu taisnošanu jeb mans zobu stāsts.

16:06

Sveiki!
Mūsdienās visi vēlas skaistu smaidu un taisnus zobus, tas ir pilnīgi normāli, bet tas prasa laiku, pacietību un līdzekļus. Pastāstīšu kā noris viss process no A-Ž, sniegšu padomus kā ar to visu vislabāk tikt galā, un ja ir kādi jautājumi - droši prasi! Es zinu, ka ir cilvēki, kam noteikti šīs lietas neinteresē, un tāpēc droši tev atļauju nelasīt šo rakstu! Bet ja tu tomēr šeit paliec, tad sagatavojies garai lasāmvielai.

Vispirms par breketēm, un kāds ir sagatavošanās process.
Pirmkārt, viss sākas ar ortodonta apmeklējumu. Tas ir īss, ortodonts tikai apskatās, kāds ir sakodiens, cik šķībi ir zobi, un īsi pastāsta par taisnošanu.
Man šis "pirmais" ortodonta apmeklējums bija 3 gadus pēc kārtas, jo, lai breketes varētu likt ir jābūt izkritušiem visiem piena zobiem un pilnīgi izaugušiem kaula zobiem. Man tas notika diezgan vēlu, jo man bija jau 11 gadi, kad visi zobi bija nomainījušies.

Tad vēlreiz devos pie ortodonta, kas deva zaļo gaismu breketēm.

Viss sākās ar zobu rentgenu, lai pārliecinātos vai visi zobi ir veseli un tiem pietiks vietas žoklī (dažreiz nākas dažus zobus izraut, lai atstātu vietu pārējiem). Par laimi man nekas tāds nebija jādara. :) Nākamais solis bija nospieduma noņemšana. Plastmasas formā tiek iepildīta bieza pasta. Kamēr tā ir mīksta to ieliek mutē un tajā tiek iespiesti(?) zobi (nezinu kā to labāk paskaidrot ;D), tad gaida kamēr sacietē, un beigās iznāk zobu nospiedums no kura izlej keramisku modeli.
Tikko izveidots zobu nospiedums 

Lai saprastu par ko es runāju, ievietoju informatīvu bildi. :)
Man tika ņemts nospiedums gan apakšžoklim, gan augšžoklim, jo abiem bija nepieciešama regulēšana, bet ja taisnot vajag tikai vienu žokli, tad protams nospiedums tiek ņemts tikai vienam. Sajūtas šajā procesā nav patīkamas, bet tas ilgst pāris minūtes, tāpēc nav tik traki.
Kad pēc pāris nedēļām (parasti divām) ir gatavs modelis, tad ir laiks breketēm, bet vispirms ir obligāts higēnista apmeklējums!

Brekešu uzlikšana notiek šādi - vispirms tev mutē tiek ievietots plastmasas rīks, lai nekas netraucētu procesa laikā. Tas tomēr ir svarīgi, jo ortodonts darbojas ar spēcīgu līmi. 

Tad uz zoba tiek uzklāta līme un uzreiz pēc tam metāla vai keramikas kvadrātiņš. (Atkarībā no tā kādas breketes tiek liktas) Kad tas ir izdarīts, un kad ir izņemts plastmasas mutes atvērējs, tad sākas tā daļa ar kuru nāksies saskarties visās nākamajās vizītēs reizi mēnesī, kad breketes tiks pievilktas. Ja tev ir metāla breketes, tad vispirms tev liks izvēlēties kādā krāsā vēlies gumijas, kas nostiprina stīpiņu pie breketēm un to savelk. Keramiskajām breketēm tās vienkārši ir caurspīdīgas. 
Gumijām ir liela izvēle, protams tas ir atkarīgs pie kāda ārsta tu ej, bet ir pieejamas rozā, zilas, zaļas, violetas u.t.t. Pat tādas, kas tumsā spīd.
Šādas izskatās gumijas. 1 gumija ir mazais aplītis. 
Mans ieteikums ir neizvēlēties baltas, jo tās liks zobiem izskatīties dzeltenākiem, un ar laiku sāks dzeltēt. (Ar gumijām ir jāstaigā ~1-2 mēneši līdz tās nomaina pret jaunām) Visneitrālākās ir pelēkas. Tās nebūs uzkrītošas, jo būs vienā krāsā ar breketēm. 
Tad tiek izlocīta tieva metāla stīpiņa, un to nostiprina ar iepiekšminētajām gumijām. 

Ar to arī noslēdzas brekešu uzlikšana. Pats par sevi process nav sāpīgs un ilgst 15-20 minūtes. Protams, otrodonta kabinetā tiek pavadītas vismaz 40 minūtes, kamēr viss tiek pārrunāts.  Sāpes parādās nedaudz vēlāk, kad zobi sāk garo taisnošanās procesu. Sāpes ir ļoti individuālas, ja pirmajā dienā es vispār nevarēju neko cietu sakost un man ļoti sāpēja, lai gan mans sāpju slieksnis ir diezgan augsts, tad citiem sāpes ir nelielas, un to neietekmē tas, cik zobi ir šķībi. Manai paziņai zobi bija daudz šķībāki par manējiem, bet viņai nekādas lielās sāpes jāpiedzīvo nebija... (Pēc brekešu uzlikšanas procesa būs rūgta garša mutē no līmes, bet tā pazūd stundas laikā)
Iesaku jau uzreiz nodrošināties ar putrām, jogurtiem un obligāti saldējumu (aukstums nedaudz atbrīvo breketes, un tad sāpes mazinās). 
Vēl uzreiz jāiegādājas speciālās zobu birstītes un zobu diegs. 


Šādi izskatās speciālā birstīte, ir pieejami dažādi lielumi. To nāksies mainīt diezgan bieži. 






Šis ir speciālais zobu diegs, ko var iegādāties aptiekās un arī Drogās. Tas ir ļoti garš un puse zobu diega ir parasta, bet
otra puse ir daudz biezāka.

Zobi ir jātīra ļoti rūpīgi, lai vēlāk nebūtu tā, ka pēc noņemšanas atklātos vairāki caurumi... Es gandrīz katru mēnesi gāju pie higēnista, bet es zinu, ka ne visi to var atļauties.

Pēc pusgada man uzlika breketes arī apakšžoklim. Tad pēc vairākam savilkšanām (~ pusotra gada) pienāca pēdējā reize. Tad tiek atkal noņemts zobu nospiedums ar visām breketēm, lai nākamreiz, kad notiks noņemšana uzreiz varētu brekešu vietā ievietot platīti vai kapi.
Ātri par brekešu noņemšanu - tas ir ātri, sajūtas nav tās patīkamākās. Ortodonts vienkārši paņem knaibles un norauj breketes nost. Izklausās biedējoši, bet tik traki nemaz nav. Tad zobi tiek nopulēti, lai uz tiem nepaliek līmes paliekas. Tad mutē tiek ievietota kape vai platīte. Man vienmēr ir bijusi platīte, kas ir labāks variants. Kape ir lētāka, bet iespēja, ka zobi sāks bīdīties atpakaļ ir lielāka. 
Kape

Pirmos 2-3 mēnešus platīte būs jānēsā gan dienu, gan nakti. Pēc tam laiku samazina un tā jānēsā 6 mēnešus tikai pa nakti. Protams noteiktie laiki var mainīties, jo es platīti naktī lieku joprojām, bet par to vēlāk. Jārēķinās ar to, ka pirmajās dienās, kad pie platītes vēl nav pierasts, ir iespējama šļupstēšana...


Platīte


Vislabākais variants ir retainers, bet tas ir iespējams tikai apakšžoklim, un tas netiek ņemts nost. Ar speciālu līmi tiek pielīmēta plāna metāla stieplīte iekšpusē uz apakšžokļa, lai novērstu zobu bīdīšanos. 
Retainers
Bildē šī stieplīte izskatās ļoti liela, bet man tā vispār nav redzama. Tā nav jūtama un vispār netraucē. 
Nedaudz pastāstīšu par tās ievietošanu. Kad tiek noņemtas breketes, tad starp lūpu un priekšzobiem tiek iebāzti vares tamponi, starp visiem 6 zobiem apakšžoklī tiek ievietots zobu diegs. Tad lēnām tiek uzklāta līme un novietota stieplīte. Un ar speciālu gaismu to sacietē. No visa iepriekš minētā šis process man liekas visnepatīkamākais, laikam tāpēc, ka visu laiku jātur mute vaļā. 

Tā nu es dzīvoju ar savu platīti un retaineru. Man bija 13 gadi un biju diezgan bezatbildīga. Nepatika man tā platīte. Pirmos mēnešus, kad tā bija jānēsā pastāvīgi, tad viss bija kārtībā, bet vēlāk bieži uz nakti aizmirsu to ielikt.. Tad bija tā, ka vispirms salauzu un nesu to labot, bet vēlāk pazaudēju pavisam. Tā nu devos pie ortodonta taisīt jaunu platīti, bet pa 3 nedēļām, viens zobs bija jau paspējis iebīdīties atpakaļ savā iepriekšējā vietā. Pašlaik situācija ir nedaudz uzlabojusies, bet neko īsti tur darīt nevar.

Un apakšžokļa stāsts ir diezgan bēdīgs, jo retainers ar laiku nodilst un man tas tieši notika ar abiem acu zobiem, un viens no tiem izbīdījās no vietas tā, ka retaineru bija nepieciešams ņemt nost un likt breketes vēlreiz. Šoreiz liku keramiskās, kas nav tik ļoti redzamas. Tās uz maniem apakšējiem zobiem šoreiz bija tikai pāris mēnešus. Tad atkal uzlika retaineru, lai zobi neizkustētus. Tagad ir pagājis jau gads, cītīgi uzmanu retaineri, lai tas nenodilst un, ja kas tāds notiks tad uzreiz došos pie sava otrodonta, lai to atjauno.

Jāatceras, ka breketes nenodrošina perfektus un taisnus zobus uz visu atlikušo mūžu. Neatkarīgi no ārsta, platītes un visa pārējā tie var bīdīties un nebūt vairs tik taisni, tāpēc rezultāti ne vienmēr ir paliekoši!!!!!! To ir vienmēr jāatceras!

Vēl ir mīts, ka nepilngadīgām personām nav jāmaksā par ortodonta pakalpojumiem. Tā tas nav. Bez maksas ir tikai informatīvā vizīte reizi gadā. Par breketēm, pievilkšanu un visu pārējo ir jāmaksā!

Tagad nedaudz par cenām:
Tā kā biju nepilngadīga, tad zobu rentgens un ortodonta informatīvās vizītes reizi gadā bija bez maksas.
Higēnists pirms breketēm un visu pārējo nēsāšanas laiku ~ 100 lati
Breketes abiem žokļiem  - 500 lati (cenas ir nedaudz cēlušās, tas bija pirms vairākiem gadiem)
Keramiskās breketes vienam žoklim - 350 lati
Visas ortodonta vizītes (pievilkšana un noņemšana) ~ 200 lati
Platīte - 35 lati (man bija tādas divas)
Retainers - 25 lati (bija nepieciešams likt divas reizes)
____________________________________________
Kopā: ~ 1300 lati

Un šādi mani zobi izskatās pašlaik:

Wow, sanāca ļoti garš raksts! :)
Jūties brīvi uzdot sev interesējošus jautājumus! :)





You Might Also Like

34 komentāri

  1. ohh, zobi super skaisti! :)

    ReplyDelete
  2. Vēlu piena zobi izkrita? Man tikai 15 gadi bija kad beidzot tiku vaļā no piena zobiem. Es breketes nēsāju jau pusgadu. Atceros, ka pirmās 4 dienas neko nevarēju ēst, jo bija sajūta, ka visi zobi staigā, bet pēc tam ēdu atkal visu. Tracina, ka aiz breketēm ķerāsvisa pārtika ko ēd.
    Par baltajām gumijām nedaudz nepiekrītu, jo pēdējās reizes lieku tikai to. Mani zobi izskatās tieši baltāki ar baltajām. Jā, viņas ātri krāsojas dzeltenas ja patīk dzert melno kafiju, sarkanvīnus un melno tēju, bet tā, viņas nekrāsojas. Man ļoti patika pelēkās, bet krāsainās es savā mutē nelikšu ne par ko! :)
    Ļoti interesants stāsts! Es ar savējo arī noteikti padalīšos, kad jau viss būs beidzies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manu radu lokā ātri visiem mainījās piena zobi, tāpēc likās, ka man diezgan vēlu.
      Par pārtiku pilnīgi piekrītu, visu laiku jānēsā līdz birstīte...
      Es esmu liela kakao piekritēja, tāpēc ar baltajām sadzīvot nevarēju,
      Gaidīšu arī tavējo rakstu! :)

      Delete
  3. Pašai breketes noņems nākammēnes.
    Priecājos, ka man nebūs jāvalkā platīte, bet gan kape. :)
    Tavi zobi tagad izskatās super ! ;)

    ReplyDelete
  4. Vai, dieniņ, lasīju un atcerējos visas brekešu peripetijas.
    Apakšžoklī nācās izraut divus zobus un savilkt visu kopā, lai gan ar taisnumu problēmu nebija, vienkārši apakšžoklis bija daudz lielāks par augšžokli, tādēļ bija nepieciešams to izlīdzināt. Kad retaineris noplīsa, tad laimīgā kārtā neviens zobs nekur neaizslīdēja atpakaļ, nu jau pagājuši ~10 gadi, viss ir taisns.

    Ar augšžokli cits stāsts... 3x dzelži man ir bijuši, bet zobi tāpat nav supertaisni. Pie platītes pierast nevarēju absolūti nekā (ne parunāt, ne paēst, ne normāli siekalas norīt), līdz ar to pēc pirmās reizes viss aizslīdēja atpakaļ. Pēc pāris gadiem, kad man bija 16, uzlika vēlreiz, taču šoreiz uzlīmēja retaineri, kas pēc kāda pusotra gada saplīsa un ko es laicīgi neaizgāju nomainīt. Atkal zobi sabīdījās. Tad otrajā kursā universitātē uzlika trešo reizi uz īsu brīdi (bet kaut kā līdz galam viss neiztaisnojās tāpat; spogulī skatoties, izskatās pilnīgi ok, bet fotogrāfijās liekas, ka zobi tā kā uz vienu pusi visi sagāzušies nedaudz), atkal pielīmēja stīpiņu, pagaidām viss turas, ceru, ka tā arī paliks. Jā, jāpiemin, ka otro un trešo reizi par breketēm man nebija jāmaksā recidīva dēļ.
    Un tās sāpes, aiiii. Mūždien 3 dienas pēc pievilkšanas neko nevarēju paēst, lai gan ņuņņa neesmu, it īpaši tajā periodā, kas breketes bija uz abiem žokļiem.
    Diemžēl gan no visām šīm daudzkārtējajām manipulācijām es redzu, ka zobu emalja ir tāda pabojāta, vietām kā nedaudz ieplaisājusi.

    Aizrunājos, ups :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zobi bieži vien ir diezgan ietiepīgi, nu neparko negribēs stāvēt tur, kur mēs gribam!
      Un man sāpēs arī pēc pievilkšanas bija lielas, it īpaši tās pašas dienas vakarā...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Un kā Tev bija , vai pēc brekešu ielikšanas apakšējam žoklim, viņš palika mazāks? Savelkoties ar breketēm?

      Delete
    4. Ne gluži, žokļa izmērs brekešu dēļ nemainās. ;)

      Delete
  5. Anonymous30/1/14 14:00

    Labs rakstiņš, kad es taisnoju zobus, tad jau bija apmēram pirms 8 gadiem, tad vēl tā stieplīte nebija, un nācās taisīt platīti, kas bija ļoti apgrūtinoša valkāšanā, tāpēc tikpat kā neliku to, zobi ir mazliet pakustējušies, bet tāpat ar tiem neesmu apmierināta, tāpēc nāksies vienkārši sataisīt vai kronīšus,vai implantus, tagad jau viss tik ļoti attīstījies, otro reizi jau nelikšu breketes! :D

    ReplyDelete
  6. Anonymous8/10/14 08:33

    Man pec nedelas like breketes arsts drikst raut ara zobus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tas ir atkarīgs no sakodiena un noteikti jākonsultējas ar ortodontu. :)

      Delete
  7. Anonymous8/10/14 08:35

    Man ir bijusi platite un es to dievinaju bet man ta saplisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jau ir iespējams aiznest salabot! :)

      Delete
  8. man pirms paris dienam nonema breketes man nepatika n onemsana jo arsts panema knaibles un norava nost breketes es visu laiku liku zalas gumijas aukszoklim ioletas apakzoklim labi iskatijS

    ReplyDelete
  9. Vēlu piena zobi izkrita?Man bija 14 gadi kad tiku vaļā no piena zobiem!
    Breketes nēsāju jau pusgadu. Un man nācās izraut 3 zobus!

    ReplyDelete
  10. Anonymous24/2/15 14:32

    Vai tiešām higēnista apmeklējums ir obligāts?? Kas notiek ja pie tā neaiziet? Mans ortodonts vispār nav neko tādu minējis!

    ReplyDelete
  11. Anonymous11/3/15 21:32

    Breketes man noņēma 4gadus atpakaļ. Izgāju cauri ar visu platīti katru dienu un pēc tam tos 6 mēnešus vakarā.
    Pirms pāris dienām ievēroju,ka viens acu zobs baigi ir izspiedies laukā no ierindas.Tagad lieku atkal platīti uz vakariem.. Cerams,ka būs kaut neliels uzlabojums pēc laika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Es ik pa laikam mēdzu platīti ielikt uz nakti, lai mierīgāks prāts. :)

      Delete
  12. Anonymous12/3/15 12:29

    Mn breketes uzlika 11 gados pēc tam 2 diena neko cietu nevarēju ieēst

    ReplyDelete
  13. Anonymous16/3/15 22:55

    Krista! Kad Tev salauzas platīte, vajadzēja maksāt par labošanu?!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jā, bet summa nebija liela. Manuprāt, cik atceros, zem 10€

      Delete
  14. Anonymous3/5/15 00:43

    Tas retainers jānēsā visu mūžu pēc tam vai arī kaut kad noņem vispār?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja zobi vairs nekur nebīdās, tad reitaneru noņem nost pavisam, ja daļa no tā ir atlīmējusies, bet tā tas netiek aiztikts un speciāli ņemts nost.

      Delete
    2. Anonymous10/8/16 12:34

      Tev retainers visu mūžu jānēsā? Man 2-3 gadi un ņems nost.

      Delete
    3. Nē, man tas jau tika noņemts tā atlīmēšanās dēļ. Es gan neesmu dzirdējusi, ka to speciāli ņemtu nost pēc kāda noteikta laika.

      Delete
  15. Anonymous5/6/15 20:22

    Sveiki :)

    Man ir notikusi tāda situāciju, un tāpēc vērsos pie Jums.
    Es pašlaik esmu Igaunijā un man ir saplīsušas breketes. Breketes ir tikai apmēram mēnesi, bet man no breketes ir nokritusi gumija, kas satur stīpiņu, gribēju pavaicāt vai tas nav nekas baigi traks, jo uz Latviju tikai tieku pēc divām nedēļām. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neesmu ārsts, kas varētu sniegt viennozīmīgu atbildi, bet, manuprāt, ja tā ir tikai viena gumija, tad nekam trakam nevajadzētu notikt, jo stīpiņu pie breketēm notur visas pārējās. Spiediens uz vienu zobu kļūs mazāks, taču noteikti atbraucot atpakaļ uzreiz jāapmeklē ortodonts. :)

      Delete
    2. Anonymous5/6/15 21:08

      Paldies :)
      Noteikti uzreiz apmeklēšu ortodontu ;)

      Delete
  16. Man tuvākajā laikā liek breketes, vislielākais jautājums - kādā krāsā likt gumijiņas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tas ir atkarīgs no katra paša gaumes, bet, ja vēlies kaut ko neuzkrītošu, iesaku likt pelēkas. :)
      Vai tieši otrādi, lai izceltos un dzīvi padarītu krāsaināku vari izvēlēties spilgti zilas, rozā vai zaļas.
      Neiesaku baltas vai gaiši dzeltenas, jo tās var zobus vizuāli padarīt dzeltenākus... :)
      Lai veicas!

      Delete
  17. Sveiki. :-) Mans stasts ir tads.Gribeju pajautāt par zobu breketēm.Itka par zobiem es nesudzos,bet mans sakodiens nav pareizs un pec manam domam bus vajadzigas man zobu breketes.Tad mans jautajums ir tads,kur ir jaiet no sakuma,-pie zobārsta,zobu higēnista utt? Un cik tas vispar izmaksā? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Par visiem jautājumiem saistībā ar sakodienu ir vērts apmeklēt ortodontu, kas ir specializējies šajās lietās. :)

      Delete
  18. Vai taisot kapi ir loti nepatikami? Kur taisiji kapi?

    ReplyDelete